IT tutoriály

Osobní web ajťákův

Petr | Nápovědy Nápovědy , návody, how-to všeho druhu

  • Office 365 – hromadný import PST

    V tomto tutorialu si popíšeme jakým způsobem je možné dávkově importovat *.pst soubory do Exchange v Office 365, což je činnost která bývá občas požadavkem součástí migrace, či přechodu z původních e-mailových služeb na O365. V prvním kroku je třeba vytvořit v exchange skupinu s právy pro „import/export“ a přidat do ní patřičné účty, pod The post Office 365 – hromadný import PST first appeared on Nápovědy.

  • Migrace SYSVOL z FSR na DFSR

    Složka SYSVOL se používá pro synchronizaci GPO a NETLOGON scriptů v rámci doménových řadičů. Složka je sdílená do sítě obvykle v cestě \\DOMENOY_RADIC\SYSVOL\ a fyzicky uložená na doménových řadičích v C:\WINDOWS\SYSVOL\. Pro replikaci mezi řadiči se používala a ve většině případů stále používá metoda replikace FSR. Od Windows 2008 je pak k dispozici preferovanější varianta The post Migrace SYSVOL z FSR na DFSR first appeared on Nápovědy.

  • Windows 10 a nefunkční tlačítko START

    Objektivně se velké množství uživatelů setkalo s problémem nestandardního chování MS Windows 10 po přidání stroje do NT domény.   Ač pod lokálním uživatelem desktop běží korktně, pod doménovým uživatelem nefungují  některé aplikace a tlačítko strat.   V mém případě bylo chování způsobeno nekorektním vytvářením doménového profilu uživatele.   Řešení problému s nefunkčním tlačítkem „Start“ The post Windows 10 a nefunkční tlačítko START first appeared on Nápovědy.

  • IBM Lotus Domino/Notes – konfigurace ID Vault

    ID Vault slouží k bezpečnému uchování ID soubnoru uživatelů, lze z něj jednoduše ID exportovat, měnit heslo a hlavně , pokud má uživatel své ID lokálně uložené a provede v něm změnu , odesílá se také do ID Vaultu. Nejprve je třeba zvolit server, na kterém ID Vault spustíme. Ten se mezi servery nereplikuje. V The post IBM Lotus Domino/Notes – konfigurace ID Vault first appeared on Nápovědy.

  • VeraCrypt – šifrování systému

      Šifrováním můžeme chránit jednotlivé soubory, což řeší například zabezpečený přenos dat mezi lokalitami, o čemž jsme si psali posledně, nebo šifrovat cely disk, což si ukážeme nyní   Vybereme z nabídky volbu „Zašifrovat systémový disk/oddíl“     Pro náši ukázku zvolíme typ šifrování „Normální“.     Zvolíme si, zda zašifrujeme celý harddisk, nebo jen The post VeraCrypt – šifrování systému first appeared on Nápovědy.

  • VeraCrypt – šifrování souborů

    Šifrováním můžeme buď chránit celý Harddisk, včetně operačního systému, což má výhody v případě ztráty zařízení, či pokusu o neoprávněný přístup, nebo jen jednotlivé soubory, což naopak řeší zabezpečený přenos dat mezi lokalitami, či takto chránit vlastní citlivé dokumenty. Dnes si ukážeme šifrování dokumentů. Princip je takový, že si vytvoříme jeden „soubor“, který bude tvořít The post VeraCrypt – šifrování souborů first appeared on Nápovědy.

  • VeraCrypt – Instalace na Linux Mint a Windows

    Úvod   VeraCrypt je jedním z řady Open Source forků a nástupců dnes již nevyvíjeného TrueCryptu. Je vydáván pod Apache Licence 2.0, ovšem vyjma původního kódu TrueCryptu, který byl vadáván pod vlastní licencí, která ale nijak nezakazovala úpravu kódu pro jeho další vývoj a rozvoj. Ale o tom již bylo mnohé napsáno. VeraCrypt jsem si The post VeraCrypt – Instalace na Linux Mint a Windows first appeared on Nápovědy.

  • Program Fakturky 7.0.2 na Linux Mint 18.1

    Fakturky jsou Windows program na vystavování faktur a tento návod popisuje, jak jej lze instalovat a provozovat na Linuxu, v mém případě na Linux Mint 18.1. Výrobcem programu Fakturky je firma Milan Bánovský. Samotný program je ke stažení na webu výrobce a je vydáván v placené verzi, oželíte-li však několik málo funkcionalit, je pro běžné vystavovaní a The post Program Fakturky 7.0.2 na Linux Mint 18.1 first appeared on Nápovědy.

  • SELKS netflow monitor – Instalace, konfigurace

    SELKS je Open-source instalovatelné LIVE distro vydané francouzskou společností Stamus pod licencí GPLv3 založené na Debian a Suricata. Snad každý, kdo se někdy zabýval netflow a následnou analýzou síťových toků, se setkal s tím, že rozběhat si Open Source nástroje jako Snort, nebo Suricata  do použitelného stavu s webovým dashboardem a databází  pro analýzu bylo častokrát The post SELKS netflow monitor – Instalace, konfigurace first appeared on Nápovědy.

  • NAKIVO Backup&Replicator – Instalace a Konfigurace na Ubuntu

    NAKIVO Backup&Replicator je proprietální software společnosti NAKIVO Inc. sloužící jak už z názvu vyplívá k zálohování a raplikacím VMware vSphere. Zmíněné řešení jsem si vybral z důvodu že umí skrze SSH zálohovat i neolicencované VMWare a že v současné době za listovou cenu 169€ per socket dostanete spolehlivé řešení zálohování, replikování a obnovování (jak na úrovni jednotlivých The post NAKIVO Backup&Replicator – Instalace a Konfigurace na Ubuntu first appeared on Nápovědy.

  • Revive AdServer, instalace a spuštění kampaně

    Revive AdServer je OpenSource software pod licencí GNU General Public License, který vychází z původního projektu s názvem OpenX. Revive AdServer je inzertní systém umožňující správu a distribuci reklamních kampaní. Dnes si ukážeme instalaci Revive AdServer na běžný sdílený webhosting a založení jednoduché bannerové kampaně. Požadavky na webový server jsou aktuálně takovéto: Apache s mod_php The post Revive AdServer, instalace a spuštění kampaně first appeared on Nápovědy.

  • Antispamová GW na Scrollout F1

    Scrollout F1 je antispamová gateway vydaná pod GNU /GPL. Silnou stránkou je snadná instalace i nastavení konfigurace v jednoduchém webovém rozhraní. Scrollout může běžet jak na fyzickém serveru, tak ve virtuálu, ale pozor,  neběží na OpenVZ. Instalace: Srollout F1 se distribuuje jako předpřipravené ISO v i386 , tak v 64bit verzi založeném na debianu, což může The post Antispamová GW na Scrollout F1 first appeared on Nápovědy.

  • Firemní instant messaging systém na Jabber/XMPP

    Firemní „kecálek“ aneb vyřešení interaktivnější komunikace napříč organizací. Stanovení priorit: 1. Nízké pořizovací náklady 2. Snadná správa aplikace i pro méně zdatného admina 3. autentizace oproti LDAP ( Active Directory) 4. Multiplatformita klientů Po krátké úvaze jsem se rozhodl pro XMPP / Jabber , konkrétně pro produkt Openfire , který je vydaný pod licencí Open The post Firemní instant messaging systém na Jabber/XMPP first appeared on Nápovědy.

  • Jak na firemní intranet na WordPressu

    Pro vybudování firemního intranetu jsem zvolil redakční systém WordPress, především z důvodu snadného publikování příspěvků i  méně zdatnými uživateli. Předmětem tohoto příspěvku není ani tak naučit se instalovat WordPress, neb takových článků bylo napsáno jistě mraky, ale poukázat na možnosti, jak si WP vytunit tak, aby se nám v prostředí firmy používal snadno. Z toho The post Jak na firemní intranet na WordPressu first appeared on Nápovědy.

  • Recenze NAS ASUSTOR AS5010T

    NAS ASUSTOR AS5010T zaujme na první pohled 4mi Gigabit ethernet porty , 10ti pozicemi na HDD , procesorem Intel Celeron 2.4GHz a 1GB RAM, jenž lze rozšířit až na 8GB. Dnes již standardem je, že NAS je poháněný linuxem a dá se na něj hlásit mj. i SSHčkem.   Protože zařízení používám jako BACKUP pole, The post Recenze NAS ASUSTOR AS5010T first appeared on Nápovědy.

  • Microsoft WSUS server – Instalace, konfigurace

      Instalace WSUS serveru 6.x, jenž je součástí Windows 2012R2 je překvapivě mnohem snažší a komfortnější oproti předešlým verzím. Dnes si ukážeme jednu takovou instalaci: WSUS Server Instalace operačního systému:   Nastavení sítě:   Přidání serveru do domény:   Výběr role serveru (WSUS – Windows Server Update Services):   Přidání role a závislostí:   Pojmenování The post Microsoft WSUS server – Instalace, konfigurace first appeared on Nápovědy.

  • urBackup – instalace a konfigurace

    Software urBackup je Open Source nástroj pro centrální zálohování vydaný pod licencí GPLv3. Skládá se ze serverové a  klientské části. Samozřejmostí je multiplatformita obou zmíněných částí. Hlavní rysy urBackup jsou tyto:   Software je OpenSource pod licencí AGPLv3+ Je multiplatformní Správa je přes webové rozhraní Zálohovací agent kontroluje stav změněných souborů , takže při přírůstkových zálohách The post urBackup – instalace a konfigurace first appeared on Nápovědy.